Mladi umetniki

Rebeka Petrovčič kot mlada nadarjena in obetavna ustvarjalka pogumno stopa v svet likovne umetnosti. Predstavlja se z zanimivo serijo črno belih risb s figuralno tematiko. Večina del je nastala v zadnjem obdobju, nekaj pa jih je tudi starejšega datuma.
Po uspešno zaključeni umetniški gimnaziji likovne smeri na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani nadaljuje študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Rebeko Petrovčič že od nekdaj privlači risba v črno beli izvedbi, predvsem v tehniki svinčnika, oglja, črnila ali tuša. Preizkuša se v več slogovnih smereh in načinih podajanja. V svojem likovnem sporočilu razkriva opazovanja in razmišljanja ter svoje poglede na življenje in svet. Srečali se bomo tako z realističnimi kot tudi z bolj stiliziranimi ali nadrealističnimi vsebinami izbrane figuralike. To so predvsem motivi človeškega lika (ženske figure, akta) v najrazličnejših prizorih in zgodbah. Tu in tam jo lahko navdihne literarna predloga - poezija (Dane Zajc), kdaj drugič jo pritegne mitologija (Saloma) in vrsta lastnih občutij ter opazovanj. Značilne mehke ali trše linije, senčenje in natančnost podajanja snovi, razkrivajo težnjo po doseganju uravnotežene kompozicije in željo po odkrivanju nečesa izpovedno globljega. Vsak lik in dogajanje gradi spontano, s filigransko natančnostjo in domišljijsko širino. Poseben poudarek daje detajlu in ornamentalnim formam. Pravzaprav svoje izražanje skozi risbo vse bolj razvija v smeri ilustracije, ki ji namenja vedno več pozornosti. Vsekakor se je vredno zaustaviti tudi pri vrsti (dokaj različnih) avtoportretov, ki se jim pridružuje tudi edini slikarski, naslikan v slogu pop arta (tempera na karton).
Čeprav v svojih delih avtorica odstira poglede na figuralni svet, v njem hkrati odkriva tudi bolj simbolno in fantazijsko naglašene izpovedi. Predano, a hkrati sproščeno išče vedno nove načine in s tem vsebine svoje ustvarjalnosti.

Tako nam ponuja vpogled v svoje dosedanje delo, ki ni ostalo neopaženo, kajti svojemu talentu in hotenju odločno in napredno dodaja likovno znanje. Živahnost upodobitev in preizkušnja različnih slogov pa je značilnost prvih, a že samozavestnih korakov tovrstnih, predvsem mlajših ustvarjalcev, ki si prizadevno utirajo likovno pot, neutrudno raziskujejo in se polni navdušenja spopadajo s tokovi sodobne umetnosti.


Polona Škodič, Umetnostna kritičarka

Kontakt:
Rebeka Petrovčič, Kolodvorska 17, 6230 Postojna
Tel. št. 040 594 379
Elektronski naslov: rebeka94@gmail.com